Over ons

Over ons

Theo Salemink              Leo Salemink

theo-saleminkfoto-boerderij-1

 

Theo Salemink (1946) en Leo Salemink (1953) zijn broers en groeiden op in de Achterhoek, in een boerengezin van acht kinderen. Ze studeerden beiden in Nijmegen en hielden zich beroepsmatig intensief bezig met ‘de historie’ in de breedste betekenis van het woord. Theo met name als academicus aan de Universiteit van Utrecht en Tilburg en als schrijver van o.a. standaardwerken over de Christelijk Sociale leer, over antisemitisme, over islam en over boeddhisme. Leo werkte als docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs ( Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Luzac) en als redacteur bij educatieve uitgevers o.a. bij het tot stand komen van de methode Wijzer door de Tijd (po), de methode Feniks (vo) en de examenbundels bij MEMO.

Ze schreven en schrijven ook regelmatig over actuele politiek-maatschappelijke onderwerpen (Geert Wilders, de Islam,  Europa en de EU …) voor vakbladen of voor (regionale) dagbladen. Daarbij is steeds de historische invalshoek een belangrijk uitgangspunt.

Na de dood van hun vader in 2010 (bijna 102 jaar oud) begonnen ze een groot project om aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis het leven van ‘de kleine boer’ door de eeuwen heen in beeld te brengen. Daarbij werden veel zijpaden bewandeld zoals het leven ten tijde van de Nederlandse Opstand, de ontwikkeling van de landbouw, de rol van het katholieke geloof maar ook het leven in tijden van crisis en oorlog en de invloed van de ‘sixties’ op het leven in een boerengezin. Het boek Ondankbare Grond – dat in 2014 bij uitgeverij Fagus verscheen – was het tastbare resultaat van dit project ( Zie voor meer informatie in het menu onder de knop Ondankbare Grond). Het succes van dit boek leidde in 2015 en 2016 tot vele lezingen over dit onderwerp en nieuwe publicaties.

Deze website (www.saleminkhistorie.nl. ) is indirect een uitvloeisel van dit project, maar wil zeker ook breder reiken o.a. met opinies over actuele maatschappelijke discussies en met lezingen over nieuwe thema’s. Maar dit alles steeds wel met een historische link. Immers, de broers zijn het over niet alles eens, maar over een ding zeker wel: door een meer historische blik wordt de actualiteit inzichtelijker!